Mark Curvers | Open VLD Lanaken | Lijstduwer
Gewezen 1ste Schepen Lanaken & Zaakvoerder De Brouwerij
Gewezen Kabinetsmedewerker Vlaams Parlement
Stationsstraat 123 te 3620 Lanaken | Tel 089-258 587
E-mail | Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube

zaterdag 23 maart 2013

Lanaken bespaart 1,2 miljoen euro

Het Belang van Limburg, 23 Mar. 2013, Pagina 25

Lanaken wil dit jaar 1.200.000 euro (7 procent) besparen op zijn werkingskosten. "Zo hebben we onlangs afscheid genomen van zes personeelsleden die we niet zullen vervangen: vier zijn met pensioen, twee zijn ontslagen", bevestigt burgemeester Keulen (Open Vld). Waar alvast wel geld voor wordt vrijgemaakt is citymarketing. "Want Lanaken is nu nog te veel een grijze muis", zegt schepen Mark Curvers (Open Vld).
Volgende maandag komt alvast het budget op de gemeenteraad. Keulen benadrukt dat de besparingen zo uitgevoerd worden dat de bevolking er weinig van merkt. "In 2013 doen we het voorzichtig op het vlak van investeringen. Alleen wat moet gebeuren, doen we. Zo vervangen we de daken van het oc in Gellik en Kesselt en het dak van het cc in Lanaken. Maar op twee zaken besparen we niet: we blijven investeren in onze handel en economie, en ook in digitalisering. Eind dit jaar moeten de mensen eenvoudige attesten, waarvoor ze nu nog naar het loket moeten komen, thuis kunnen afdrukken. op termijn is dat ook een besparende maatregel op personeelskosten, maar dat effect is niet meteen voor morgen."
De gemeente doet het overigens sinds kort met zes personeelsleden minder. Vier gingen er met pensioen, twee werden ontslagen. Ze worden niet vervangen.
Wat de lokale economie betreft trekt de gemeente 183.000 euro uit voor citymarketing en centrummanagement."Lanaken is nu als gemeente te veel een grijze muis", schetst schepen van Economie Marc Curvers. "Is Lanaken bij uitstek een gemeente voor residentieel wonen? Kan je er vooral aangenaam winkelen? of is het een toeristische attractiepool? Vragen waarop ik geen eenduidig antwoord heb. Dit najaar komen we met een plan om dat imagoprobleem aan te pakken." Dat plan moet de sterktes en zwaktes van het gemeentelijk aanbod en het imago van Lanaken in beeld brengen. Kostprijs: 45.000 euro.
Leegstand
Daarnaast komt er een studie naar hoe men het handelscentrum in Lanaken kan opwaarderen en uitbreiden.
"We kennen al verschillende knelpunten: leegstand, verouderde winkelgalerijen als Da Vinci en de passage Begas. Die leegstand willen we wegwerken en van die galerijen zouden we de platte daken kunnen verwijderen om er open ruimten van te maken. Verder kan het handelscentrum worden uitgebreid op de tientallen hectare grote open ruimte tussen het Molenweideplein en warenhuis Aldi", aldus curvers.
Voorts heeft het bestuur 65.000 euro veil voor middenstandsacties als kerstverlichting of een sinterklaasfeest, en 33.000 euro voor groen en straatmeubilair in de winkelstraten.
Sportcomplex
Keulen wil vooral in het begin van de legislatuur besparen om nadien weer te kunnen investeren. "Lanaken is onder meer toe aan een nieuw sportcomplex. Dat willen we bouwen vlakbij het Heilig Hart college.
De oude Sint-Servaessporthal wordt dan afgebroken. ook een nieuwe zaal in Gellik staat hoog op onze prioriteitenlijst. Maar als we dat nog allemaal deze legislatuur willen realiseren én ook financieel gezond willen blijven, moeten we eerst zuinig zijn met het geld."
Copyright © 2012 Concentra. Alle rechten voorbehouden

Meest recente publicaties van onze mensen