Mark Curvers | Open VLD Lanaken | Lijstduwer
Gewezen 1ste Schepen Lanaken & Zaakvoerder De Brouwerij
Gewezen Kabinetsmedewerker Vlaams Parlement
Stationsstraat 123 te 3620 Lanaken | Tel 089-258 587
E-mail | Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube

dinsdag 5 juni 2012

Samenwerking brandweer Maastricht slechts tijdelijk

30/12/2004 - HBVL | Tijdens de raadszitting van 3 januari zal de Lanakense meerderheid een samenwerkingsakkoord met de Maastrichtse brandweer goedkeuren. Het gaat om een tijdelijke oplossing, die de brandbestrijding in Lanaken moet verbeteren. De samenwerking zou niet ten koste gaan van de Maasmechelse brandweer.

"Het is al jaren bekend dat de aanrijtijden van de Maasmechelse brandweer naar Lanaken soms vrij lang zijn, en voor sommige delen van de gemeente zelfs té lang duren. Dat hebben we zelf kunnen vaststellen en dat blijkt ook uit vrij recente risicoanalyses in brandweermiddens." Dat stelde burgemeester Vangronsveld eind oktober in zijn uitvoerig antwoord op een vraag van VLD-oppositieraadslid Mark Curvers. Het fenomeen van die wisselende en soms te lange aanrijtijden wordt veroorzaakt door de ligging van de Maasmechelse brandweerkazerne langs de N78 in Eisden-Dorp. De brandweervoertuigen moeten eerst door het drukke handelscentrum van Maasmechelen en daarna door de bebouwde kom van Rekem en door de flessenhals Neerharen/Tournebride. De afstand brandweerkazerne tot Lanaken-centrum bedraagt ongeveer 12 km. Op dat stuk liggen 9 kruispunten met verkeerslichten en 6 rotondes. Geografisch ligt de brandweerkazerne van Maastricht voor vrijwel alle deelgemeenten van Lanaken veel dichterbij dan die van Eisden-Dorp.

Tussen die opname en de eventuele installatie van de voorpost zouden naar verluidt minimaal vijf jaar verlopen. Zo lang wil Lanaken niet wachten. Om snel de brandweerzorg te kunnen optimaliseren mag Lanaken van de betrokken overheden na 20 jaar eindelijk een samenwerkingsakkoord met Maastricht aangaan. Dat wordt op 3 januari door de gemeenteraad goedgekeurd en aansluitend door de gemeenten Maastricht, Maasmechelen en Lanaken bekrachtigd. "Die samenwerking is dus slechts een tijdelijke oplossing voor onze gemeente, die trouwens voor de brandweer van Maasmechelen geen nadelig gevolg heeft," beklemtoont Vangronsveld.

Twee oplossingen lagen voor de hand: de oprichting van een voorpost in Lanaken of een samenwerking met het korps van Maastricht. "Tot voor enige tijd opteerde men in brandweermiddens helemaal niet voor een voorpost," vertelt burgemeester Vangronsveld. "Inmiddels is die voor ons negatieve visie gunstig geëvolueerd. Momenteel staat men niet langer afwijzend tegenover het creëren van kleine entiteiten die de eerste uitruk kunnen verzekeren. Door die nieuwe visie kan de realisatie van een voorpost in Lanaken nu opgenomen worden in de provinciale reorganisatie van de brandweerdiensten."

 Praktijk

Na het alarm zullen de spuitgasten van Maastricht de zogenaamde eerste uitruk verzorgen. Tegelijk vertrekt ook de brandweer van Maasmechelen naar de plek van het onheil. Vanaf het ogenblik dat de Maasmechelse pompiers aankomen, nemen zij de brandbestrijding over. Van zodra de brand onder controle is, keert de brandweer Maastricht terug naar de kazerne.

"Bijdrage swingt de pan uit"
De verplichte forfaitaire bijdrage in de provinciale brandweerkosten heeft Lanaken voor 2004 gebudgetteerd op 520.000 euro. "Een bedrag dat de pan uitzwingt," stelde onlangs schepen Sylvain Palmans van Financiën. Het samenwerkingsakkoord maakt de zaak niet goedkoper. De geschatte meerkosten omvatten een eenmalige uitgave van 31.000 euro voor studie en opstelling van onder meer brandkranenboek en aanvalsplannen. En een structurele jaarlijkse uitgave van circa 43.000 euro berekend op basis van gemiddeld 70 uitrukken à 595 euro per uitruk. Tenslotte komen daarbij ook nog de onrechtstreekse kosten van 47.500 euro voor inventarisatie, controle, verbetering, herstelling, signalisatie en plaatsing van nieuwe brandkranen.

Meest recente publicaties van onze mensen