Mark Curvers | Open VLD Lanaken | Lijstduwer
Gewezen 1ste Schepen Lanaken & Zaakvoerder De Brouwerij
Gewezen Kabinetsmedewerker Vlaams Parlement
Stationsstraat 123 te 3620 Lanaken | Tel 089-258 587
E-mail | Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube

dinsdag 5 juni 2012

Lanaken wil om 3 uur carnavalsmuziek dimmen

28/01/2002 - HBVL | In een omzendbrief aan alle cafébazen verzoekt het schepencollege de kasteleins om tijdens de nakende drie carnavalsdagen om 3 uur de muziek in hun zaak te dimmen en de volumeknop om 4 uur helemaal dicht te draaien. Zonder te weten hoeveel cafébazen aan dat verzoek gehoor zullen geven, is alvast één carnavalist in de pen geklommen om via een lezersbrief in deze krant te stellen dat «carnaval zonder muziek hetzelfde is als zwemmen in een zwembad zonder water».

Gemeentebestuur overlegt met cafébazen en carnavalsraden
Lanakenaar Martin Bollen durft er niet aan te denken dat tijdens de drie carnavalsdagen in de cafés de muziek om 3 uur gedimd zal worden en een uur later volledig zal stoppen. «Want dat is toch wat het schepencollege in een omzendbrief aan alle cafébazen voorstelt. Ze zeggen wel dat er van een sluitingsuur geen sprake is, maar de knoppen toedraaien als iedereen nog volop aan het vieren is, komt ongeveer op hetzelfde neer. Carnaval zonder muziek kan niet: dat is zwemmen in een zwembad zonder water. Carnaval vieren en kroegentochten moeten op elk uur van de dag en de nacht kunnen. Als iemand het Lanaker carnaval in een slecht daglicht plaatst, dan is het wel het schepencollege», stelt hij.

Vrijwillig

Volgens Wilfried Geraerts, pr-man van het schepencollege, is de bewuste omzendbrief het resultaat van verschillende vergaderingen tussen het schepencollege, de raden van elf en de cafébazen van heel Lanaken. Dat overleg startte al in april vorig jaar. Aanleiding daartoe waren feiten tijdens de machtsoverdracht in het cultureel centrum vorig jaar. «Toen zijn er dingen gebeurd die ook voor de mensen van de carnavalsverenigingen niet langer door de beugel konden: een fenomenaal drankverbruik, plassen tegen de radiatoren, banden van een politiecombi stuk gesneden, uitgerukte borden en andere vernielingen rond het gemeentehuis. Dat het op die manier met het Lanaker carnaval de verkeerde kant opgaat, daarover zijn zelfs de carnavalliefhebbers in hart en nieren het eens.»

In een eerste vergadering van het schepencollege met een aantal cafébazen werd gezamenlijk geconstateerd dat het carnavalsfeest elk jaar later en later begint, en hoe langer hoe meer tot in de heel late uren duurt. Na diverse vergaderingen met de raden van elf en de cafébazen is daarom aan alle cafébazen voorgesteld om na afspraak en na een brede informatiecampagne de carnavalsviering vroeger te laten beginnen en vroeger te eindigen. Op de vergadering van 18 december vorig jaar waren 39 cafébazen uitgenodigd. Maar 8 kwamen opdagen. Geraerts: «Die acht waren het eens om aan hun collega's het voorstel te doen om tijdens het carnaval om 3 uur de muziek te dimmen en die om 4 uur af te zetten. Het gaat hier dus op een oproep tot vrijwillige medewerking: er is geen sprake van sluitingsuur of van een politiereglement terzake.»

Vastelaovendbussen

Het gemeentebestuur stelt dat ze met de oproep het carnaval willen promoten, en dat ze daarvoor ook nog andere initiatieven nemen. Om de mensen te motiveren vroeger op stap te gaan en vroeger huiswaarts te keren, legt het gemeentebestuur op carnavalszondag en -maandag vastelaovendbussen in in Lanaken, en op maandag ook nog in Rekem. Die bussen leggen een vaste route af langs cafés die zich voor de gratis service inschrijven. De cafés die meedoen, krijgen - ook gratis - een affiche die aankondigt dat de vastelaovendbus langs die cafés passeert. Tot slot krijgen de meewerkende kasteleins een tweede gratis affiche die aankondigt dat ze om 3 uur de muziek zachter zetten en de volumeknop om 4 uur toedraaien.

VLD-raadslid en cafébaas Mark Curvers is een volbloed carnavalist. Hij weet niet hoeveel collega's op het voorstel van het schepencollege zullen ingaan. «Van acht weet ik het zeker. Ik hoop dat ze alle 39 meedoen. Hoedanook, ik draai om 4 uur niet alleen de muziek maar ook de tapkraan toe.» SH

Meest recente publicaties van onze mensen